Zahájení stavby odstavů tramvají

Rok 2021 je pro Dopravní podnik města Olomouce velmi významný z pohledu zahájení velkých investičních akcí. Mimo výstavby nové měnírny Fibichova, která byla započata již na jaře a zásadní rekonstrukci měnírny Západ, která začne v nejbližší době, je v tomto roce zahájena jedna z největších investic DPMO za poslední desetiletí a to výstavba odstavů tramvají Jeremenkova.

„Tato stavba by měla významně ulehčit přetížené vozovně v ul. Koželužská a také lépe ochránit naše vozidla před poškozením vandaly“ uvedl předseda představenstva      Ing. Michalík. Ti si pro svou činnost často vybírají tramvaje, které jsou odstaveny v nočních hodinách mimo areál vozovny. Tyto vozy, především ze smyčky na Nové Ulici, budou nově odstavovány právě zde.

Současně je realizace odstavů tramvají nutná v souvislosti s prodloužením tramvajové trati na Nové Sady při zachování stávajících intervalů tramvajových linek. Prodloužení trati si vyžádalo také nákup nových vozidel, které budou v této hale odstavovány.

Z nově vzniklých odstavů budou vozy vyjíždět při ranní výpravě přímo k hlavnímu nádraží, s efektivním zapojením do celé tramvajové sítě

Hlavní dominantou budovaného areálu je pozemní objekt haly se zázemím pro obslužný personál údržby. V hale o celkové délce 105 m budou umístěny tři koleje, na kterých bude možno odstavit až 9 ks dvouvozových tramvajových souprav. V hale bude prováděn denní úklid vozů, kontrolní a servisní činnost. Pro možnost provádění údržby bude každá kolej vybavena v celé délce servisní montážní jámou s příslušenstvím dle potřeb údržby a dále budou u každé koleje umístěny lávky umožňující přístup k technologii na střeše vozů.

V areálu odstavů bude dále vybudován objekt výpravny tramvají, zázemí pro řidiče tramvají, technologická místnost se zabezpečovacím zařízením.

Stavba by měla být dokončena v březnu 2023.

Celková cena zakázky je 279 mil. Kč bez DPH. Vzhledem k velké finanční náročnosti bude stavba spolufinancována z fondů EU a to konkrétně z Operačního fondu Doprava ve výši 85 %.

 

Sdílet

Dopravní podnik města Olomouce, a.s. Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Sídlo společnosti:
Koželužská 563/1, Olomouc
+420 585 533 111

Společnost Dopravní podnik města Olomouce, a.s., IČO 47676639, sídlo Koželužská 563/1, 779 00 Olomouc, je členem koncernu statutárního města Olomouc, kde statutární město Olomouc, IČO 002 99 308, se sídlem Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc, vystupuje jako řídící osoba.

Najdete nás také na:

YouTube Instagram Twitter

Copyright © 2024 Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Realizace © WINTERNET s.r.o.