Pojedeme tramvají až do fakultky?

Na to, jak k areálu Fakultní nemocnice v Olomouci jezdily tramvaje, dnes už vzpomínají jen pamětníci. Čas od času se ale i dnes mezi obyvateli Olomouce objeví myšlenka, jaké by to bylo, kdyby tramvaje z města k nemocnici opět jezdily. Olomoučané také diskutují o tom, kudy by nová trať mohla vést. Poslední diskuze o tramvaji do nemocnice vyvolala stavba trati na Nových Sadech a budování odstavu ve Fibichově ulici.

Podle Územního plánu Olomouc, který platí v současné době, je v koncepci veřejné dopravy počítáno s vybudováním tramvajové trati přes areál nemocnice. Na webu města v sekci Nový územní plán je stavba označená jako DH-19. To ovšem ještě neznamená, že se trať začne stavět.

„V současné době probíhá aktualizace územního plánu, kde předmětem je i prověření reálnosti výstavby navrhovaných nových tramvajových tratí, včetně této. Zda tramvajová trať v územním plánu i nadále zůstane bude věcí projednání této aktualizace, které je plánované na příští rok,“ řekla na dotaz Večerníku mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá.

V podobném duchu informuje také mluvčí Dopravního podniku města Olomouce Martina Krčová. „Plány na obnovu tramvajové tratě do FN se opakovaně objevují již řadu let, ale dle našich informací tato stavba nebude v nejbližších letech realizována,“ uvedla Krčová.

Jako takové jsou plánování a výstavba nových tramvajových tratí v kompetenci města, ne dopravního podniku. „Pokud by k výstavbě došlo, tak by obsluhu trati dopravní podnik samozřejmě zajistil, na základě objednávky ze strany města,“ doplnila Krčová.

Myšlenku obnovení tramvajové trati v ulici I. P. Pavlova potvrzuje také mluvčí nemocnice Adam Fritscher, nemocnice ale podle něj má přednější investice. „V dlouhodobém výhledu rozvoje areálu FN Olomouc skutečně existuje i idea obnovení tramvajové trati v ulici I. P. Pavlova, která by významně přispěla k lepší dostupnosti zdravotnických pracovišť nemocnice. Aktuálně však toto téma není na programu dne, v řešení jsou jiné bližší investice, zejména centrální budova B - Franz Josef,“ prozradil mluvčí nemocnice Fritscher.

Stejně jako nemocnice, také město a dopravní podnik mají v současné době důležitější investiční akce. Co se týče tramvajové dopravy v Olomouci, buduje město pokračování trati na Nových Sadech, u současné točny ve Fibichově ulici pak začíná vznikat nový odstav.
 

Sdílet

Dopravní podnik města Olomouce, a.s. Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Sídlo společnosti:
Koželužská 563/1, Olomouc
+420 585 533 111

Společnost Dopravní podnik města Olomouce, a.s., IČO 47676639, sídlo Koželužská 563/1, 779 00 Olomouc, je členem koncernu statutárního města Olomouc, kde statutární město Olomouc, IČO 002 99 308, se sídlem Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc, vystupuje jako řídící osoba.

Najdete nás také na:

YouTube Instagram Twitter

Copyright © 2024 Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Realizace © WINTERNET s.r.o.