ULICI 8. KVĚTNA ČEKÁ V LETOŠNÍM ROCE KOMPLETNÍ REKONSTRUKCE

Celkovou rekonstrukcí projde v následujících měsících jedna z nejfrekventovanějších ulic v centru Olomouce, ulice 8. května. Vyžaduje si ji především stav tramvajové trati i některé další skutečnosti. Rekonstrukce se týká celého uličního prostoru včetně inženýrských sítí od křižovatky ulic Pekařská, Zámečnická a Opletalova, až po zaústění ulice do náměstí Národních hrdinů.
 

Opravou projdou všechny povrchy vozovek, vjezdů, chodníků, tramvajová trať včetně trolejového vedení a veřejné osvětlení. Stavba bude probíhat od března do listopadu tohoto roku.

 

 

Vybraná stavební firma začne s přípravnými pracemi 5. března, týkat se budou například snesení tramvajových trolejí. Umožní jí to i skutečnost, že s ohledem na zahájení rekonstrukce mostu přes Moravu na Masarykově třídě bude už 2. března zastavena tramvajová doprava. Převzít staveniště by firma měla počátkem března a dle schváleného harmonogramu má v ulici pracovat osm měsíců, tedy do listopadu. Od uvedeného data už bude ulice neprůjezdná, výjimku budou mít pouze vozidla s povolením stavby. Po celou dobu bude zajištěn pěší průchod ulicí, nutný vjezd složek integrovaného záchranného systému i vstup do jednotlivých nemovitostí a prodejen.

Stavba bude začínat na straně křižovatky s ulicemi Zámečnická a Pekařská. Od července by se pak měla stavba posunout dál za nákupní galerii tak, aby křižovatkou u Koruny už mohl projíždět výlukový autobus MHD.

Město se snažilo zajistit majitelům nemovitostí v ulici i obchodníkům co nejlepší zázemí. Zásobování bude zajištěno prostřednictvím tří zásobovacích stanovišť, parkování pro ty, kdo dosud využívali vlastní pozemky ve vnitroblocích, bude zajištěno na vyhrazených místech v sousední ulici. „Snažíme se usnadnit lidem situaci a zmírnit dopady stavby, právě proto se s majiteli nemovitostí scházíme a informujeme je o všem, připravujeme také i informační místo v galerii Moritz, kde bude po celou dobu stavby připraven náš pracovník,“ vysvětluje náměstek primátora Martin Major. Také zhotovitel určí kontaktní osobu, která bude jak na místě, tak i na telefonu poskytovat občanům informace o průběhu stavby a o řešení konkrétních problematických situací.  

Zhotovitelem byla vybrána olomoucká akciová společnost IDS - Inženýrské a dopravní stavby. „Jsme olomoucká firma, naše město známe a máme k němu vztah. Můžeme slíbit občanům, že uděláme všechno pro to, aby diskomfort, který stavba vyvolá, byl pro ně co nejmenší,“ vzkázal Hynek Schilberger, místopředseda představenstva vybrané společnosti.   

Celkové náklady na rekonstrukci by měly být téměř 75 milionů korun včetně DPH. Akce je realizována za podpory dotace z fondů EU prostřednictvím operačního programu Doprava částkou až 35,6 mil. Kč

 

Zdroj: https://menimeolomouc.eu/aktuality/24880

Sdílet

Dopravní podnik města Olomouce, a.s. Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Sídlo společnosti:
Koželužská 563/1, Olomouc
+420 585 533 111

Společnost Dopravní podnik města Olomouce, a.s., IČO 47676639, sídlo Koželužská 563/1, 779 00 Olomouc, je členem koncernu statutárního města Olomouc, kde statutární město Olomouc, IČO 002 99 308, se sídlem Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc, vystupuje jako řídící osoba.

Najdete nás také na:

YouTube Instagram Twitter

Copyright © 2024 Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Realizace © WINTERNET s.r.o.