Stavba haly pro tramvaje u hlavního nádraží zdárně pokračuje. Hotovo by mělo být v květnu.

Se stavbou nové haly k odstavení tramvají pomalu finišují dělníci u olomouckého hlavního nádraží. Práce by měly mít hotové v květnu. Díky investici už tramvaje nebudou muset v noci stát v ulicích, kde se stávají terčem vandalů.

„Dokončujeme veškeré ocelové konstrukce, obslužné lávky pro servis tramvajových souprav, ustavujeme koleje nad servisními jámami, aby mohla údržba provádět drobné servisní zásahy a očistu,“ ukazuje krytou halu zatím plnou stavebního ruchu vedoucí projektu Petr Jonáš.

Hala bude sloužit pro odstavení tramvají a jejich případnou opravu. Olomoučané ji zatím rozestavěnou vidí pod tzv. hodolanským mostem v Jeremenkově ulici v blízkosti hlavního nádraží. Podle Petra Jonáše jde o ideální místo. „Využívali to tu bezdomovci, byl to takový brownfield. V tuto chvíli je to krásně využité místo v blízkosti Českých drah,“ dodává Jonáš.

Tramvaje už nebudou muset být přes noc v ulicích

Na novou halu pro tramvaje se přišla podívat i mluvčí dopravního podniku Anna Sýkorová. „Hala by měla pojmout devět dvouvozových souprav, tedy celkově 18 jednotlivých tramvají, které budou stát na třech kolejích. Kromě drobných servisních prací tady bude probíhat i umývání vozů a podobné práce,“ uvádí Sýkorová.

Nová hala ulehčí i Olomoučanům, tramvaje by už totiž neměly v noci stát v ulicích města. „V tuto chvíli část soupravy v nočních hodinách stojí v ulici Sokolská, kde potom brání průjezdu řidičů. A také stojí na Nové Ulici na točně a tam se často setkáváme s tím, že se ty vozy stávají terčem různých vandalů,“ dodává mluvčí.

Kolem kryté haly dělníci budují nejen mohutné retenční nádrže, ale také opěrnou stěnu v blízkosti tramvajové tratě. Stavba kryté haly začala v srpnu 2021, hotovo má být letos v květnu. Vysoutěžená cena bez DPH je 280 milionů.

Zdroj: https://olomouc.rozhlas.cz/v-olomouci-pokracuji-se-stavbou-haly-pro-tramvaje-u-hlavniho-nadrazi-hotovo-melo-8935788 

 

Sdílet

Dopravní podnik města Olomouce, a.s. Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Sídlo společnosti:
Koželužská 563/1, Olomouc
+420 585 533 111

Společnost Dopravní podnik města Olomouce, a.s., IČO 47676639, sídlo Koželužská 563/1, 779 00 Olomouc, je členem koncernu statutárního města Olomouc, kde statutární město Olomouc, IČO 002 99 308, se sídlem Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc, vystupuje jako řídící osoba.

Najdete nás také na:

YouTube Instagram Twitter

Copyright © 2024 Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Realizace © WINTERNET s.r.o.