Most Rejnok už dostává finální asfaltovou vrstvu.

o novém mostu nad řekou Moravou budou za měsíc jezdit auta i tramvaje. V tomto týdnu už stavební firma pokládá finální asfaltové vrstvy na silnice před a za mostem a dolaďuje na mostě další detaily.

Foto: bw

Most bude stavebně dokončen do konce června. V první červencový den už tudy mají začít jezdit tramvaje i auta. Na stavbě je vidět, že se postupuje rychle tak, aby se všechno stihlo. Asfaltování povrchu je jedna část prací, na mostě mezitím upravují jednotlivé prvky. Například zábradlí okolo chodníků dostává speciální nasvětlení. Stavební finiš ale není to jediné, co se kolem mostu, dosud pracovně nazývaného Rejnok, děje. Most totiž velmi pravděpodobně dostane nové jméno.   

Zábradlí mostu má speciální nasvícení | Foto: bw

Při pohledu do programu pondělního jednání Zastupitelstva města Olomouce najdeme tradiční bod pojmenování ulic, k nimž tentokrát přibyl i jeden most, právě ten nad řekou Moravou na Masarykově třídě. Názvy ulic navrhuje zastupitelstvu kulturní komise. Ta se shodla na tom, že nové mosty v Olomouci by měly mít oficiální pojmenování, a shodla se i na jménu nového mostu na Masarykově třídě jako Most Václava Rendera. Podnět k pojmenování mostu po slavném olomouckém rodákovi dal radní Jan Holpuch. 

Václav Render (31. srpna 1669 - 3. dubna 1733) byl významný olomoucký barokní kameník, sochař a císařský privilegovaný architekt, podílel se mimo jiné na tvorbě Mariánského sloupu, souboru barokních kašen a především inicioval výstavbu Sloupu Nejsvětější Trojice, památky zaspané v roce 2000 na Seznam světového kulturního dědictví Unesco. Na tuto stavbu věnoval veškeré své osobní prostředky a až do své smrti na něm pracoval. 

Foto: bw

Foto: bw

 

Zdroj: Olomouckyrej.cz

Sdílet

Dopravní podnik města Olomouce, a.s. Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Sídlo společnosti:
Koželužská 563/1, Olomouc
+420 585 533 111

Společnost Dopravní podnik města Olomouce, a.s., IČO 47676639, sídlo Koželužská 563/1, 779 00 Olomouc, je členem koncernu statutárního města Olomouc, kde statutární město Olomouc, IČO 002 99 308, se sídlem Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc, vystupuje jako řídící osoba.

Najdete nás také na:

YouTube Instagram Twitter

Copyright © 2024 Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Realizace © WINTERNET s.r.o.