Peníze na obnovu dostane i historická tramvaj

Historická tramvajOlomouc - Na opravu zámku v Náměšti na Hané nebo na rekonstrukci restaurace Fontána v olomouckých Smetanových sadech půjdou peníze, které schválili krajští radní na podporu kultury a péče o památky pro letošní rok. V jednotlivých kategoriích obdrží finanční příspěvek dalších 279 žádostí. Celkově půjde o více než 34 milionů korun.

Ve třech oblastech o krajské peníze usilovalo téměř pět set zájemců, kteří v součtu žádali asi o 76 milionů korun. „Tradičně podporujeme aktivity ve třech programech. Dva z nich se zabývají obnovou pamětihodností, které jsou zapsané na seznamu kulturních památek nebo mají místní význam. Posledním programem je podpora kulturních aktivit,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Horák (KDU-ČSL).

Čtyři sta tisíc na tramvaj
„Naše podpora se netýká jen nemovitých památek. Letos proto přispějeme také na obnovu historické tramvaje z roku 1930, která je zapsanou movitou kulturní památkou,“ pokračoval Horák. Na obnovu olomoucké historické tramvaje dostane olomoucký dopravní podnik čtyři sta tisíc korun.

V oblasti kulturních aktivit by pak kraj chtěl pomoct festivalům s významem přesahujícím region. „Mezi žádostmi, kterým jsme vyhověli, jsou festivaly Divadelní Flora, podzimní festivaly duchovní hudby nebo varhanní festival. Také však chceme přispět konkrétním činnostem v oblasti folkloru nebo amatérského ochotnického divadla,“ dodal Horák. Rozhodnutí rady musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.

Drobné památky
Na podporu kulturních akcí nemá kraj určenou horní hranici dotace. Při obnově pamětihodností ze seznamu památek však na jednu akci může přispět maximálně půl milionem korun.

Na památky místního významu pak přispívá částkou do padesáti tisíc korun. Většinou se jedná o pomníky, kříže, kapličky a podobně. Na peníze a opravu drobných památek se tak mohou těšit v Ústíně, Křelově, Bělkovicích-Lašťanech, Křelově, Babicích, Krčmani i jinde.

Původní článek si můžete přečíst na tomto odkaze.

Dopravní podnik města Olomouce, a.s. Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Sídlo společnosti:
Koželužská 563/1, Olomouc

Prodejny:

Legionářská 1, Olomouc

po-pá 6:00 - 18:00, so 7:00 - 12:00

Hlavní nádraží, Olomouc

po-pá 5:00 - 19:00, ne 14:00 - 19:00

Ostravská ul., Olomouc
po-pá 5:00 - 17:00
(smluvní prodejce)

Najdete nás také na:

YouTube Instagram Google Plus

Copyright © 2016 Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Realizace © 2016 WINTERNET s.r.o.