Tramvaje EVO1


Dne 14.9.2018 k nám dorazila první tramvaj EVO1, a tak jsme do svého vozového parku po několika letech přivítali nový model tramvaje.
Tramvaje EVO1 navazují na českou tradici tramvají s délkou 15 m, kterou u nás započaly nejúspěšnější tramvaje T3 (ČKD Tatra).
 
Díky stejným rozměrům tramvaj EVO odpovídá požadavkům menších měst, tak jako je to naše. Navíc je možné vozy spřáhnout, a tím vytvořit dvouvozové nebo obousměrné soupravy.
 
Jeden vůz pojme až 32 sedících a 75 stojících cestujících a je plně bezbariérový. Je vybaven čtyřmi dveřmi. Druhé dveře (od strany řidiče) jsou vybaveny výklopnou plošinou s protismykovou úpravou. Na vývoji tohoto modelu se podíleli zástupci vozíčkářů a zrakově postižení a jejich připomínky byly zapracovány do projektu.
 
Celý vůz je vybaven klimatizací (jak prostor pro řidiče, tak pro cestující). Z tohoto důvodu jsou větrací okénka vybavena aretačním systémem, který v případě zapnutí klimatizace zamezí otevírání oken.
Interiér tramvaje je ošetřen nástřikem s nanotechnologií, který odstraňuje zápach a bakterie.
 
Ve všech vozech je instalován kamerový systém. Vnitřní i vnější kamery jsou bez záznamu a slouží pouze ke kontrole aktuální situace řidičem. Jediná kamera se záznamem, který se po několika hodinách maže, je na čelním skle.
 
Vůz má 2 plně otočné podvozky – otočné kolem středové osy (Komfort Plus) s pevnými nápravami, které jsou poháněné asynchronním trakčním motorem Pragoimex o výkonu 65 kW.
 
Tramvaj je vybavena třemi typy brzd - provozní elektrodynamická motorová, parkovací kotoučová a nouzová elektromagnetická kolejnicová brzda.
 
Střecha je opláštěná nerezavějící ocelí a karoserie a čela jsou vyrobena z laminátu.
Zajímavostí je, že pevnost a nárazová odolnost vozu byly ověřeny simulačními modelovými výpočty, které byly následně potvrzeny unikátní nárazovou zkouškou.
 

Galerie:

 
 
 
 
 
 

Všechny aktuality

Dopravní podnik města Olomouce, a.s. Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Sídlo společnosti:
Koželužská 563/1, Olomouc
+420 585 533 111

Společnost Dopravní podnik města Olomouce, a.s., IČO 47676639, sídlo Koželužská 563/1, 779 00 Olomouc, je členem koncernu statutárního města Olomouc, kde statutární město Olomouc, IČO 002 99 308, se sídlem Horní náměstí 583, 779 11 Olomouc, vystupuje jako řídící osoba.

Najdete nás také na:

YouTube Instagram Twitter

Copyright © 2024 Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Realizace © WINTERNET s.r.o.